Telefon
WhatsApp
Sıvı Kaçak Kontrolü

Soğutma sisteminin amacı, motordaki fazla ısıyı gidererek, motoru olması gereken ısıya en kısa süreçte yükselmek ve o ısıda kalmasını sağlamaktır. Olması gereken çalışma şartları nasıl olursa olsun soğutma sistemi motoru en iyi ısıda çalıştırmalıdır. Yakıt motorda yandıkça yakıttaki enerjinin yaklaşık 1/3 ü işe çevrilir. Diğer 1/3 ü de hiç kullanılmadan egsozdan dışarı yanmamış yakıt şeklinde atılır ve geri kalan 1/3 ise ısı enerjisine döner. İçten yanmalı motorlarda soğutma sistemi olmazsa olmazlardandır. Çünkü hiç bir soğutma sistemi bulunmaz ise yanan yakıttan açığa çıkan ısıdan parçalar erir ya da aşırı genleşerek pistonlar silindirlerin içinde hareket edemeyecek kadar genişler.

DİZEL MOTORLARINDA HARARET VE AŞIRI ISI OLUŞUMUNUN BELİRTİLERİ
1. Göstergede ısının ikaz edilen bölgeye ulaşması
2. Isı ikaz lambası yanması ya da alarm vermesi
3. Güç kaybı
4. Motorun ani durması (stop)
5. Isı artışına bağlı olarak motor çevresinden çıkan koku ve duman
6. Su kaynatması sonucu su taşması ve buhar atması

Soğutma Sistemi Kontrolü Nasıl Yapılır ?
Soğutma sistemi kontrolü ne zaman yapmalıyız ,günümüz de bir çok araç sürücüsü motor soğutma kapağının bile nerede olduğunu bilmiyor .bize bir şey olmaz mantığında olduğumuz için motor sıkıntı çıkarmaya başladığında önlem almaya çalışırız,fakat iş bu seviyeye gelmeden düzenli bakım ve kontrollerimizi yapsak hem cebimize hemde zamanımıza yazık olmasa .
Bu yazımızda size motor soğutma sisteminden bahsedeceğim,motor ve cebimiz için ne kadar önemli olduğunun farkına varmanızı anlatacağım.
Soğutma sistemi görevi genelde araç hareret yapmasını önlemek için olduğunu sanır fakat tek görevi bu değildir .içten yanmalı motorlarda en verimli an araç çalışma sıcaklığında olduğu zamandır ,makul yanma evrelerinin oluşabilmesi için motor çalışma sıcaklığına erişmesi gerekir ,motor soğukken yakıt gerekli ısıyı yakalayana kadar fazla yakıt tüketir.
Not :Sıcak havalarda genelde yazın termostad iptali fazla yakıt sarfiyatına yol açar.tavsiye etmiyoruz kısa vadede çözüm olur uzun vadede ciddi sıkıntılar açar.
Soğutma sisteminin içinde dolaşan su sürekli ısınıp soğuduğu için dolaştığı bütün sistemleri yorar bu yüzden su vizkositesi ve temizliğide önemlidir .
Not:ideal antfiriz oranı %35 dir

Soğutma sistemi parçaları
1-Termostad
2-Radyatör
3-Bağlantı hortumları
4-Devirdaim pompası
5-Su deposu
6-Hararet müşürü
7-Fan

Soğutma Sistemi Arızalar
1-Motor su eksiltiyor
2-Motor geç ısınıyor
3-Hararet yapıyor
4-Soğuk havalarda donuyor

Motor su eksiltmesi nedenleri
1-Motor yağına su karışıyor
Silindir kapağı veya motor bloğu ,silindir kapağında aşırı hararetten dolayı çatlama oluşması motor yağına su karıştırır.
2-Radayatör Delik
Alttan darbe almış veya petek gözleri korozyondan dolayı çürümüş olabilir .
Not:Uzun zman antirifiriz olmayan araçlara ilave edileceği zman dikkat edilmesi gerekir ,çünkü antifiriz motor içinde pasları çözecek en hassas nokta olan radyatör petekleri tıkayarak motorun soğutma sistemini zayıflatacaktır buda motorun hararet yapmasına neden olur.
3-Bağlantı hortumları patlak veya kelepçeleri gevşek
En çok su kaçağı görünen yerler burasıdır sürekli ısı değişikliği olduğu için kelepçe gevşemelrinden su kaçağı görülebilir
4-Devirdaim pompa kömürü bitmiş veya rulman arızası
Kasnak kömürü dediğimiz parça belli bir km den sonra bilya ve kömür yerleri aşınarak su sızıntısına sebebiyet verebilir .
Soğutma Sistemi Kontrolü Nasıl Yapılır ?
1-Soğutma sistemi arıza tespitinde genel olarak en kolaydan en zora gitmek en doğrusudur ilk etapta gözle su kçak kontrolü yapılır .
2-Gözle Kontrol motor altına bakılarak su damlaması gözlenir .
3-Renkli boya kontrolü ;motor soğutma sıvısı içine koyduğumuz renkli sıvı su içine ilave edilerek motor çalışma sıcaklığına kadar 1 gün çalıştırılır ve kaçak olan yer tespitinde yardımcı olur .

4-Su deposu kapağından basınçlı hava uygulayarak ,bu kontrol hem motor stop hemde çalışma sıcaklığında motor çalışerken yapılır manometre saatinden içerde bulunan hava basıncı düşerese bir yerden su sızdırıyor demektir .

Top