
TRİGER KAYIŞI
Triger kayışı, otomobilin en önemli parçalarından birisi olarak bilinmektedir. Özellikle kopması ya da eskimesi sonucunda, otomobile kalıcı zararlar verebilecek kadar büyük hasarlara neden olabilmektedir. Triger kayışı değişimi belli rutinlerde mutlaka yaptırılmalıdır. Triger kayışı değişimi süreleri otomobilin marka, model ve kayış tipine göre değişiklik göstermektedir.
TRİGER KAYIŞI NEDİR?
Emme ve egzoz supaplarını hareket ettiren ve silindir kapağı içerisinde bulunan kayışa denilmektedir. Pistonlarla supapların senkronize bir şekilde çalışmasını sağlayan bir düzenek şeklince görevini yerine getirmektedir.
TRİGER KAYIŞI NASIL ÇALIŞIR?
Triger kayışı çalışması son derece basit bir sistem üzerine kurulmuştur. Motor çalıştığı andan itibaren, egzoz supapları, emme supapları da çalışmaya başlayarak otomobilin yanma odalarına oksijen gitmesine ve yanmış gazların dışarı çıkmasına yardımcı olur. Triger kayışı aslında birkaç sistemi birbirine bağlayan bir parça olarak görev yapar.
TRİGER KAYIŞI NE ZAMAN DEĞİŞTİRİLİR?
Triger kayışı değişim süreleri, genellikle üretici firma tarafından belirlenen sürelerde yapılmaktadır. Triger kayışı değişimi konusunda genel anlamda bir rakam verecek olursak, ortalama 60 bin kilometrede bir bu değişimlerin yapılması gereklidir. Triger kayışı değişimi yapılırken, özellikle orijinal oto yedek parça kullanımı yapılmasına dikkat etmek gereklidir.
TAHRİK (V) KAYIŞI
Araç sistemlerinizin sağlığını periyodik bakım hizmetiyle güvence altına alın. Tahrik (V) Kayışı Kontrolü ve Değişimi hizmeti aracınızın fonksiyonel çalışmasına destek olur.
Hareket iletim (tahrik) kayışları, krank mili kasnağından aldıkları motor gücünü su pompası, soğutma fanı, alternatör, hidrolik direksiyon, yağ pompası ve klima kompresörü gibi ünitelere aktarır.
Tahrik kayışları yeniyken elastiktir ve dayanımları yüksektir. Kullanılmaya başlandıklarında kayışlarda zamanla sertleşme olur. Bu nedenle iç yapılarında çatlamalar oluşmaya başlar ve bu çatlamalar ileri safhalarda gözle görünür hâle gelir. Aynı zamanda aşınır, dayanımları azalır ve gevşer. Tahrik (V) kayışı zamanla özelliğini kaybeder. Esnekliğini kaybeden bu parça krank milinden aldığı hareketi alternatöre, klima motoruna, hidrolik direksiyon pompasına ve soğutma sistemi pompasına iletirken bunların kasnaklarının dönüş balansını etkiler.
Alternatör, klima motoru gibi pahalı parçaların arızalanmasına da neden olur. Araç hareket halindeyken, V kayışı koparsa; alternatör elektrik ihtiyacını karşılayamaz, çalışmayan soğutma sistemi pompası motorun hararet yapmasına neden olur. V kayışı kopmasının dışında, ideal sıkılıkta olmaması motor için risk taşır.
Bu nedenle Tahrik (V) Kayışı Kontrolü ve Değişimi bir zorunluluktur.