Son yıllarda Volkswagen grubu için en önemli gelişmelerden birisi de TSI motorların üretilmiş olmasıdır. Volkswagen grubu araçlar kullandıysanız veya etrafınızda kullanan tanıdıklarınız varsa TSI motorlardan haberdarsınızdır. En azından ismini duymuşsunuzdur. Ancak bu kısaltmanın aslında ne anlama geldiğini muhtemelen bilmiyorsunuzdur. Peki, Volkswagen TSI tam olarak ne anlama geliyor? İngilizcesi Turbo Stratified Injection olan TSI kavramını turbo katmanlı enjeksiyon olarak Türkçeleştirebiliriz. Kulağa biraz garip gelebilir. Ancak birazdan TSI’nin ne olduğunu ve nasıl çalıştığını anlamış olacaksınız.
TSI motorlu araçlardan birini kullandığınızda, performans ve ekonomi arasında seçim yapmak zorunda değilsiniz. TSI motorları, yakıt tüketimi ve CO2 emisyonlarını düşürmenin yanında eğlenceli bir sürüş imkanı sunmaktadır. TSI motorları daha az CO2 emisyonuna sahip olduğundan CO2 salınım miktarına göre vergi alınan ülkelerde araba vergisinden de tasarruf etmenizi sağlamaktadır. Ülkemizde olduğu gibi motor hacminin büyüklüğüne göre vergi alınan ülkelerde de küçük hacimli TSI motorlar tercih edilmektedir. Çünkü bu motorlar düşük hacimle yüksek beygir gücü sunabilmektedir.
TSİ Nasıl Çalışır?
TSI motorları kompakt, yüksek güçlü ve daha az yakıt kullanan motorlardır. Temel olarak Volkswagen TSI motoru, etkileyici ve maksimum fayda sağlamak için turboşarj ve doğrudan yakıt enjeksiyonu kombinasyonunu kullanmaktadır. Bu teknoloji ile motor hacimlerini küçülterek motor hacmine oranla daha büyük güç elde etme ve yüksek yakıt tasarrufu sağlanması hedeflenmiştir. Doğrudan enjeksiyon teknolojisi turboşarj teknolojisi ile birleştirildiğinde küçük hacimli motorların boyutlarını aşan yüksek tork ve beygir gücü üretmesi sağlanmıştır. Daha küçük tasarımlar ve son derece verimli yanma ile TSI motorları minimum yakıt tüketimiyle maksimum güç üretmektedirler. TSI motorları, 1500 veya 1750 dev/dak gibi düşük motor devirlerinden itibaren maksimum tork elde etmek üzere tasarlanmıştır. Bu durum yalnızca sürüş keyfinizi arttırmaz aynı zamanda yakıt tüketiminin azaltılmasını da sağlar.
TSI motorlarda bulunan turboşarj sisteminde, motor soğutma sisteminden bağımsız olarak düşük sıcaklık devresine sahip su soğutmalı ara soğutucu bulunmaktadır. Bunun sonucunda yüksek bir şarj basıncının çok daha hızlı bir şekilde oluşması sağlanmıştır. Bu durum yanma odalarında maksimum şarjın elde edilmesi için gerekli olan süreyi oldukça kısaltmaktadır. Böylece motorun gelişmiş bir dinamiğe sahip olması sağlanır.
Düşük devirlerde sunulan yüksek tork sayesinde hangi viteste olursanız olun ani hızlanma isteğinizde kullanılan turbo ve doğrudan yakıt sistemi ile motor talebinize oldukça kısa bir zaman diliminde cevap verecektir. TSI motorda kullanılan bu teknolojiler sayesinde oldukça düşük hacimli motorlardan oldukça yüksek güç değerleri elde edilmiştir. Küçük hacimli motor daha az sürtünme ve daha hafif bir motor demektir. Bu sayede sürtünmeden kaynaklı performans kayıplarının önüne geçilmiş ve düşük ağırlık ile aracınızın toplam ağırlığı düşürülmüş olur. Bu da performans ve yakıt verimliliğini olumlu yönde etkilemektedir.
Birçok Volkswagen grubu araçta TSI motor yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Seat, Skoda ve Volkswagen marka araçların hemen her modelinde TSI adlı turbo benzinli motor seçeneği artık sunulmaktadır. Çok çeşitli ve yaygın TSI modelleri, aradığınız aracın türü ne olursa olsun, performans ve verimlilik kombinasyonunu istediğiniz araçta elde edebileceğiniz anlamına gelmektedir.
Yukarıda detaylı bir şekilde açıkladığımız TSI motoru, Uluslararası Yılın Motoru yarışmasında 2009 yılında 1.0 ile 1.4 litre hacimli motorlar kategorisinde birincilik kazanmıştır. Ülkemizde de yaygın bir şekilde kullanılan bu motor sunduğu yakıt ekonomisi ve güç değerleri ile birçok sürücünün tercih ettiği bir motor haline gelmiştir. Ülkemizde uygulanan vergi sistemi nedeni ile de 1.0, 1.2 ve 1.4 TSI motorlu Volkswagen grubu araçların oldukça yaygın sürücü kitlesi bulunmaktadır.
(0) Yorumlar